Removing Biofilms From Swimming Pools

Τώρα που ξέρουμε τι είναι τα βιοφίλμ (μάθετε για τα βιοφίλμ στο συνοδευτικό μας άρθρο), ας μιλήσουμε για το ΠΩΣ να τα αφαιρέσετε και να αποτρέψετε την επιστροφή τους. Να θυμάστε ότι αυτές οι μέθοδοι και τα προϊόντα δεν ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ το βιοφίλμ και δεν γίνεται καμία δήλωση για το σκοπό αυτό.

Τα βιοφίλμ μπορούν να αφαιρεθούν μηχανικά, χημικά ή «φυσικά». Μηχανικός Η αφαίρεση χρησιμοποιεί ηλεκτρικές σκούπες χειρός ή αυτόματα, βούρτσες τοίχου, βούρτσες καθαρισμού, καθαριστικά φίλτρων κ.λπ., αφαιρέστε φυσικά το βιοφίλμ από ορατά σημεία.

Ορατές θέσεις θα ήταν η ίδια η κασέτα φίλτρου, η δεξαμενή φίλτρου, η επένδυση βινυλίου, η γραμμή νερού, τα πέλματα της σκάλας, τα καλάθια skimmer κ.λπ. Μπορείτε να χειριστείτε φυσικά το αντικείμενο που πρέπει να καθαριστεί. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους εμείς ως Επαγγελματίες Πισίνας είμαστε τόσο ανένδοτοι στο βούρτσισμα των επιφανειών της πισίνας σε τακτική, εβδομαδιαία βάση. Το βούρτσισμα διασπά και αφαιρεί το βιοφίλμ από το άνετο περιβάλλον του, δίνοντας στο χλώριο ή άλλο απολυμαντικό μια καλύτερη ευκαιρία να το σκοτώσει και στο φίλτρο να το αφαιρέσει. Προσέξτε, ωστόσο, να καθαρίζετε τακτικά και χημικά το φίλτρο για να αφαιρείτε τις συσσωρεύσεις “φιλτραρισμένων” βιοφίλμ από το μέσο φίλτρου – είτε πρόκειται για άμμο, DE ή φυσίγγιο.

Λάβετε υπόψη ότι τα βιοφίλμ συνεισφέρουν άμεσα στη ζήτηση χλωρίου, με αποτέλεσμα η πισίνα να χρησιμοποιεί πολύ περισσότερο χλώριο, βρώμιο ή διγουανίδια από ό,τι αν δεν υπήρχε κανένα. Αφαιρέστε το βιοφίλμ, αφαιρέστε ένα σημαντικό συστατικό της ζήτησης χλωρίου.

Σε δυσπρόσιτα μέρη, όπως υδραυλικές γραμμές πισίνας και εσωτερικοί θερμαντήρες, τα βιοφίλμ πρέπει να αφαιρεθούν Χημικά. Εδώ συσσωρεύεται και ευδοκιμεί τόσο πολύ βιοφίλμ (και περίπου το 99% των βακτηρίων). Το Biofilm μένει μόνο του. Έχει όλα όσα χρειάζεται – μια επιφάνεια, υγρασία και θρεπτικά συστατικά που επιπλέουν. Λάβετε υπόψη ότι το βιοφίλμ δεν χρειάζεται ηλιακό φως – δεν είναι φύκια, επομένως το φως του ήλιου δεν είναι μία από τις ανάγκες του βιοφίλμ. Το Biofilm χρειάζεται “ζεστό” νερό – 90 F ή καλύτερα για βέλτιστη ανάπτυξη, αλλά όσο δεν είναι κρύο, το βιοφίλμ θα επιβιώσει και θα μεγαλώσει μια χαρά, ευχαριστώ.

Δοκιμασμένα και αληθινά προϊόντα όπως φυσικά ένζυμα (Natural Chemistry® Pool Perfect, Pool First Aid, κ.λπ.) «τρώνε» πολλά από τα θρεπτικά συστατικά και άλλα απόβλητα που συμβάλλουν στην ανάπτυξη του βιοφίλμ με αποτέλεσμα να το καθυστερούν. Αλλά καθώς τα βιοφίλμ γίνονται πιο ανθεκτικά και πολλαπλασιάζονται, πρέπει να εξεταστεί και να χρησιμοποιηθεί ένα νέο οπλοστάσιο προϊόντων. Τα νεότερα προϊόντα όπως τα AquaFinesse(TM) Pool Pucks προστίθενται στο skimmer πισίνας και αφαιρούν πολύ γρήγορα το βιοφίλμ από τις κρυμμένες επιφάνειες. Τα προϊόντα AquaFinesse(TM) χρησιμοποιούνται με επιτυχία στην ευρωπαϊκή αγορά και σε βιομηχανικές εφαρμογές εδώ και αρκετά χρόνια. Όπως και με τα προϊόντα φυσικής αφαίρεσης, τα σωματίδια βιοφίλμ που έχουν χαλαρώσει και αφαιρεθεί πρέπει να φιλτράρονται από το νερό και στη συνέχεια να αφαιρούνται εξ ολοκλήρου από το σύστημα. Μετά την αρχική εφαρμογή, θα παρατηρήσετε ότι το φίλτρο βουλώνει γρήγορα καθώς το φίλτρο παγιδεύει όλο το χρησιμοποιημένο βιοφίλμ. Τα φίλτρα φυσιγγίων και γης διατόμων πρέπει να καθαρίζονται χημικά για να αποκατασταθεί το φίλτρο σε σωστή κατάσταση λειτουργίας. Εάν η αφαίρεση του βιοφίλμ δεν έχει γίνει ποτέ στο παρελθόν, μπορεί να είναι απαραίτητη ή ακόμη και πλεονεκτική η αντικατάσταση του μέσου φίλτρου – ειδικά σε παλιότερες πισίνες. Αυτά τα προϊόντα είναι απολύτως συμβατά με όλα τα χημικά συστήματα περιποίησης πισίνας (χλώριο, βρώμιο, διγουανίδια, ιονιστές. αλάτι).

Ένας ακόμα νεότερος, «πιο ήπιος» φυσικός τρόπος για να αφαιρέσετε το βιοφίλμ είναι η χρήση βρύου σφάγνου. Σε δοκιμές από το Montana State Univ. Κέντρο Μηχανικής Βιοφίλμ, το βρύο σφάγνου βρέθηκε ότι είναι εξαιρετικό προληπτικό και αφαιρούμενο βιοφίλμ. Παρατηρήθηκε σε πολλές λίμνες και λίμνες σε όλο τον κόσμο ότι όπου ζούσαν και ευδοκιμούσαν τα βρύα σφάγνου, η ποιότητα του νερού αυτών των λιμνών και λιμνών ήταν «πόσιμη» ή πόσιμη χωρίς την ανάγκη φιλτραρίσματος ή χημικής απολύμανσης. Νέα κατοχυρωμένα με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας προϊόντα, όπως τα πατενταρισμένα PoolNaturally(TM) και SpaNaturally(TM) χρησιμοποιούν φιλικά προς το περιβάλλον, οικολογικά επεξεργασμένα βρύα σφάγνου σε σακούλες μιας χρήσης, φιλικές προς τον καταναλωτή για την αφαίρεση των βιοφίλμ και την πρόληψη των βιοφίλμ. Οι μελέτες δείχνουν περαιτέρω ότι το νερό της πισίνας που έχει υποστεί επεξεργασία με βρύα σφάγνου παραμένει καλύτερα ισορροπημένο (φυσικά ρυθμιστικά διαλύματα υπάρχουν στα βρύα) και είναι «πιο ήπιο» για τους κολυμβητές. Οι θήκες από βρύα σφάγνου PoolNaturally(TM) αντικαθίστανται σε μηνιαία βάση για βέλτιστο αποτέλεσμα. Τα προϊόντα βρύου Sphagnum συνεργάζονται με όλα τα συστήματα χλωρίου, βρωμίου, αλατιού και ιονιστές, αλλά ΔΕΝ είναι συμβατά με προϊόντα διγουανιδίου όπως το BioGuard® Soft Swim® ή το Arch Chemicals® Baquacil®.

Η ουσία για τον ιδιοκτήτη και τον πελάτη της πισίνας είναι η μεγαλύτερη διάρκεια ζωής της πισίνας και του εξοπλισμού της πισίνας (φίλτρο, θερμάστρα, ράγες, σκάλες κ.λπ.) λόγω της αφαίρεσης των βιοφίλμ καθώς και της κλιμάκωσης του βιοφίλμ. Η κατανάλωση χημικών θα πρέπει και θα παρουσιάσει αξιοσημείωτη μείωση, καθώς το χλώριο, το βρώμιο και άλλα απολυμαντικά μπορούν να συγκεντρωθούν στο 1% των «πλαγκτονικών» (ελεύθερα επιπλεόντων) βακτηρίων που υπάρχουν στο νερό. Ευκολότερη ισορροπία νερού, λιγότερο σοκ, κ.λπ. Θυμηθείτε να συνεχίσετε μια τακτική ρουτίνα δοκιμών νερού και χημικής συντήρησης – προσαρμόζοντας το pH, την ολική αλκαλικότητα, τη σκληρότητα του ασβεστίου όπως απαιτείται. Το κανονικό σοκ οξειδώνει τα απόβλητα των λουομένων και του περιβάλλοντος (περιττώματα πτηνών, ανθρώπινος ιδρώτας).

Είναι αλήθεια ότι μόνο ο χρόνος θα αποδείξει την αποτελεσματικότητα και την αποδοτικότητα αυτών των νέων θεραπειών, αλλά οι μέχρι τώρα μελέτες φαίνονται εξαιρετικά ελπιδοφόρες.

Σχολιάστε