Πρώτα πρέπει να καταλάβετε ότι υπάρχει Φιλτράρισμα και μετά υπάρχουν Φίλτρα. Το φιλτράρισμα είναι βασικά ο τύπος φιλτραρίσματος που εκτελεί ένα σύστημα, όπως Μηχανικό, Χημικό ή Βιολογικό. Το φίλτρο είναι η πραγματική μονάδα που εκτελεί την εργασία. Ας συζητήσουμε πρώτα τους διαφορετικούς τύπους φιλτραρίσματος.
Μηχανικός Διήθηση – αναφέρεται στην απομάκρυνση μεγάλων και μικρών σωματιδίων μέσω ενός υλικού που παγιδεύει τα σωματίδια. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό μέρος οποιουδήποτε μέσου φιλτραρίσματος. Το μηχανικό φιλτράρισμα βοηθά στον καθαρισμό του νερού της λίμνης από στερεά απόβλητα όπως τρόφιμα που δεν έχουν καταναλωθεί, ξερά φύλλα, περιττώματα και φυτικά υπολείμματα προτού φτάσουν στον πυθμένα της λίμνης ή του ενυδρείου, διατηρώντας έτσι το νερό απαλλαγμένο από σάπιες ουσίες που αργότερα μπορούν να παράγουν επιβλαβείς χημικές ουσίες. Τα μηχανικά φίλτρα έρχονται μερικές φορές με skimmers για να πιάσουν μεγάλα επιπλέοντα συντρίμμια. Αυτό ακολουθείται από ένα φίλτρο που πιάνει μικρότερα υπολείμματα και τα εμποδίζει να εισέλθουν στην αντλία. Επομένως, ένα μηχανικό φίλτρο μπορεί να θεωρηθεί το πιο σημαντικό μέρος του φιλτραρίσματος της λίμνης ή του ενυδρείου.
Χημική Διήθηση – αναφέρεται στη χρήση χημικών ουσιών για την απομάκρυνση χλωρίου, φυτοφαρμάκων, βαρέων μετάλλων, αμμωνίας και άλλων χημικών ακαθαρσιών από το νερό της λίμνης ή του ενυδρείου με χημική πρόσδεσή τους στα μέσα φίλτρου, όπως ο ενεργός άνθρακας.
Βιολογικός Διήθηση – αναφέρεται σε ένα φίλτρο που παρέχει χώρο για την ανάπτυξη των ωφέλιμων βακτηρίων, το οποίο βοηθά στην απομάκρυνση των ρύπων από το νερό. Θα πρέπει να προσθέσετε υλικό όπως ψάθα ή χαλίκι για να ζήσουν τα ωφέλιμα βακτήρια πάνω στα οποία θα πρέπει να διατηρήσετε ένα ακόμη αντικείμενο. Επίσης, εάν χρησιμοποιείτε λάθος τύπο νερού, όπως το νερό της πόλης για να καθαρίσετε το βιολογικό φίλτρο, μπορείτε να σκοτώσετε τα ευεργετικά βακτήρια. Ένα βιολογικό φίλτρο θα χρειαστεί εβδομάδες ή μήνες για να ωριμάσει αρκετά ώστε να προσφέρει οποιοδήποτε όφελος στη λίμνη ή το ενυδρείο σας.
Τώρα ας συζητήσουμε τον τύπο των φίλτρων
Αμμος Φίλτρα – ενώ μερικές φορές συνιστάται ιδιαίτερα για λίμνες, στην πραγματικότητα θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο για πισίνες. Δεν είναι σε θέση να παγιδεύουν όλα τα απόβλητα στην άμμο, επιτρέποντας έτσι στα μη παγιδευμένα σωματίδια να εισέλθουν ξανά στο νερό. Καθαρίζονται εξαιρετικά δύσκολα καθώς πρέπει να πλένονται ξανά σε καθημερινή βάση, γεγονός που προκαλεί σημαντική σπατάλη νερού και πρέπει να λειτουργούν 24 ώρες την ημέρα για το καλύτερο φιλτράρισμα. Επίσης, εάν έχετε σκληρό νερό, μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση άμμου στο κάτω μέρος της δεξαμενής, μειώνοντας το φιλτράρισμα.
Bio Bead Φίλτρα – μοιάζουν πολύ με το φίλτρο άμμου, εκτός από το ότι καθαρίζονται ακόμη πιο δύσκολα.
Κατάδυτος Φίλτρα – είναι δύσκολο να συντηρηθούν καθώς μπορεί να χρειαστεί να μπείτε στη λίμνη για να ανακτήσετε το φίλτρο για καθαρισμό. Τα απόβλητα από το φίλτρο μπορεί να χυθούν πίσω στη λίμνη κατά τη διάρκεια του καθαρισμού.
Φυσίγγιο Φίλτρα (Φίλτρα πισίνας) – Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι διστάζουν να χρησιμοποιήσουν ένα φίλτρο πισίνας για τη λίμνη Koi τους, βρήκαμε ότι είναι τα καλύτερα φίλτρα παντού. Φιλτράρουν το 99% των απορριμμάτων, καθαρίζονται πολύ εύκολα και διαρκούν πολύ. Μπορείτε επίσης να τα χρησιμοποιήσετε για ενυδρεία.