Χρήση Sphagnum Moss για τη θεραπεία πισινών και σπα

Όμως, τα βρύα δεν είναι κάπως σαν τα φύκια; Κανένα φύκι δεν είναι μικροσκοπικά φυτά, ενώ τα βρύα είναι ένα φυτό με φύλλα, μίσχους και ριζικό σύστημα. Υπάρχουν διάφορες ποικιλίες βρύου σφάγνου. Μερικά καλλιεργούνται σε δέντρα ή σε δέντρα ή βράχους. Μερικά φυτρώνουν σε ή σε υγρά μέρη που δεν κάνουν πολύ ήλιο. Μερικά από αυτά τα βρύα αναπτύσσονται σε βάλτους ή λίμνες και λίμνες.

Το είδος βρύου στο οποίο αναφερόμαστε είναι ένα είδος που αναπτύσσεται σε έλη δίπλα σε λίμνες ή λίμνες. και όταν κοιτάτε ή κολυμπάτε σε αυτά τα υδάτινα σώματα, το νερό τείνει να είναι παρθένο και διαυγές και φρέσκο.

Στην πραγματικότητα, αν επισκεφτείτε μια από τις πολλές λίμνες στη βόρεια Μινεσότα και στο νότιο Καναδά, θα διαπιστώσετε ότι το νερό είναι τόσο καθαρό και καθαρό μόνο και μόνο λόγω του είδους των βρύων. Γιατί; Με απλά λόγια, τα βρύα σφάγνου παράγουν ή/και εκκρίνουν (σκεφτείτε ένα φακελάκι τσαγιού που ξεπλένει το “τσάι”) μια ουσία που είναι αντιμικροβιακής φύσης (σκεφτείτε το πράσινο τσάι και τα αντιοξειδωτικά του) και ότι η αντιμικροβιακή δράση αποτρέπει τα βακτήρια, τη μούχλα και τους μύκητες από την ανάπτυξη και την αναπαραγωγή. Είναι ένα γεγονός που είναι γνωστό και χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια κυριολεκτικά.

Πριν από χιλιάδες χρόνια, οι πρόγονοί μας τύλιγαν φρέσκα παγιδευμένα ψάρια ή κρέας σε βρύα σφάγνου για να τα διατηρήσουν μέχρι να επιστρέψουν στο σπίτι. Πρόσφατα, ένας άνδρας από την Ευρώπη της «εποχής των παγετώνων» βρέθηκε παγωμένος σε έναν παγετώνα. Κατά την εξέταση, διαπιστώθηκε ότι είχε μια πληγή που ήταν γεμάτη με βρύα σφάγνου. Λάβετε υπόψη ότι ο αρχαίος κόσμος χρησιμοποιούσε άλλα «κοινά» πράγματα για να σκοτώσει ή να αποτρέψει την ανάπτυξη βακτηρίων, όπως ένα ασημένιο νόμισμα σε ένα βάζο με νερό. Μόλις τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο χρησιμοποιήθηκαν βρύα για να προστατεύσουν τις ανοιχτές πληγές από ασθένειες εν αναμονή της κατάλληλης θεραπείας. Όσοι στρατιώτες είχαν την τύχη να «θεραπευθούν» με βρύα σφάγνου είχαν σημαντικά λιγότερη εμφάνιση ιατρικών ασθενειών από τους «χωρίς θεραπεία» συντρόφους τους. Σήμερα, ορισμένα κέντρα φροντίδας τραυμάτων σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν αυτό το είδος βρύου για την επιτυχή θεραπεία «μη επουλωτικών» πληγών.

Τι σημαίνει λοιπόν αυτό για τις πισίνες; Πολλά καλά πράγματα. Επιστήμονες και προγραμματιστές βρήκαν ένα συγκεκριμένο είδος βρύου σφάγνου που είναι μια εξαιρετική προληπτική θεραπεία για βακτήρια, μούχλα και μύκητες που βρίσκονται σε όλα τα είδη πισινών και σπα. Φαίνεται ότι τα φύκια καταστέλλονται επίσης λόγω της έλλειψης διαθέσιμων θρεπτικών συστατικών για να προκαλέσουν άνθηση φυκιών. Λάβετε υπόψη ότι μόνο το 1% περίπου των βακτηρίων που βρίσκονται στις πισίνες είναι «πλαγκτονικά» ή επιπλέουν στο νερό. Το άλλο περίπου 99% βρίσκεται σε βιοφίλμ που βρίσκονται σε επιφάνειες πισίνας και σπα – οποιεσδήποτε και όλες οι επιφάνειες πισίνας και σπα. Αυτό σημαίνει γραμμές υδραυλικών εγκαταστάσεων, επενδύσεις, πατώματα σκάλας, το πίσω μέρος των φράχτων (πόρτες), εσωτερικές ελαφριές κόγχες, πυρήνες θέρμανσης (εναλλάκτες θερμότητας), μέσα φίλτρου (άμμος, DE ή φυσίγγιο) κ.λπ. που μπορεί να οδηγήσει σε θολό νερό, φύκια, ζήτηση χλωρίου, απολέπιση, για να μην αναφέρουμε οσμές και αφρούς στα υδρομασάζ.

Τα βρύα σφάγνου συλλέγονται φυσικά και οικολογικά, ξηραίνονται και υποβάλλονται σε επεξεργασία και τοποθετούνται σε πακέτα εύχρηστα, εύχρηστα, τα οποία τοποθετούνται σε διανομέα off-line (μόνο για πισίνα) και «τροφοδοτούνται» στην πισίνα, στο σπα ή στο υδρομασάζ. Χρειάζεται περίπου ένας μήνας για να ξεπλυθεί το «τσάι» (μην ανησυχείτε, χωρίς γεύση) από τα πακέτα βρύα σφάγνου και να κάνει τη δουλειά του. Τα πακέτα βρύα μπορούν να απορροφήσουν περίπου 20 φορές το βάρος τους σε ανεπιθύμητα από την πισίνα ή το σπα. Στη συνέχεια, τα πακέτα αντικαθίστανται (τα πακέτα είναι βιοδιασπώμενα) κάθε μήνα.

Το «τσάι» από τα βρύα σφάγνου είναι αντιμικροβιακό και επομένως είναι σε θέση να αποτρέψει την ανάπτυξη και εξάπλωση βιομεμβρανών και βοηθά στην εξουδετέρωση άλλων βακτηρίων που βρίσκονται στην πισίνα, το σπα ή το υδρομασάζ. Ως πρόσθετο πλεονέκτημα, τα βρύα σφάγνου συλλέγουν επίσης θετικά φορτισμένα μέταλλα όπως ο σίδηρος και ο χαλκός που μπορούν να λεκιάσουν τις επιφάνειες της πισίνας και του σπα. Επιπλέον, καθώς ισχυρά φυσικά ρυθμιστικά διαλύματα προέρχονται από τα βρύα σφάγνου, το νερό γίνεται καθαρότερο, πιο διαυγές, πιο απαλό, έχει καλύτερη οσμή και χρησιμοποιεί σημαντικά λιγότερα χημικά. Τα αποτελέσματα παρατηρούνται συνήθως σε λιγότερο από μία εβδομάδα.

Τα προϊόντα βρύα πισίνας και σπα ΕΙΝΑΙ συμβατά με όλα τα προϊόντα περιποίησης πισίνας και σπα αλογόνου (παραγωγή χλωρίου, βρωμίου και άλατος – FAC – Δωρεάν Διαθέσιμο Χλώριο – θα πρέπει να διατηρούνται σε επίπεδο 1,0 – 3,0 ppm), ιονιστές όπως Nature2, Spa Βάτραχος, βάτραχος πισίνας και όζον. Τα προϊόντα βρύου πισίνας και σπα ΔΕΝ είναι συμβατά με διγουανίδια (τα διγουανίδια είναι πολυμερή με μακριές χορδές που θα «φράξουν» τα βρύα σφάγνου) όπως το Baquacil, το BaquaSpa (προϊόντα Arch Chemical), το Soft Swim ή το Soft Soak (προϊόντα BioLab).

Σχολιάστε