Χλώριο, αλμυρό νερό ή Baquacil;

Ως νέος ιδιοκτήτης πισίνας, μία από τις πρώτες και πιο σημαντικές αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν είναι ποια μέθοδος θα χρησιμοποιήσετε για να διατηρήσετε το νερό της πισίνας σας καθαρό. Είναι εύκολο να τρομάζεις από τις μυριάδες επιλογές εκεί έξω, ειδικά όταν επισκέπτεσαι ένα κατάστημα πισίνας και νιώθεις ότι χρειάζεσαι πτυχίο χημείας μόνο και μόνο για να περάσεις την πόρτα. Άλλοι ιδιοκτήτες πισίνας θα σας πουν συχνά ότι χρησιμοποιούν μια συγκεκριμένη χημική ουσία, αλλά δεν εξηγούν γιατί επέλεξαν αυτή τη μέθοδο ή αν λειτουργεί καλά. Για να μην αναφέρουμε τις ιστορίες τρόμου που πολλοί από εμάς ακούμε για τα χημικά της πισίνας που προκαλούν πράσινα μαλλιά, λευκασμένα μαγιό και ματωμένα μάτια. Στην πραγματικότητα, το θέμα δεν είναι τόσο μπερδεμένο όσο φαίνεται.

Χλώριο

Το χλώριο είναι μακράν η πιο ευρέως χρησιμοποιούμενη απολυμαντική χημική ουσία για πισίνες. Είναι ασφαλές, φθηνό και αποτελεσματικό. Το χλώριο πρέπει να προστίθεται τακτικά στο νερό, γιατί με την πάροδο του χρόνου, το χλώριο είτε καταναλώνεται σκοτώνοντας μικροοργανισμούς είτε διασπάται από το ηλιακό φως. Γενικά, οι ιδιοκτήτες θα αγοράσουν χλώριο σε μορφή ταμπλέτας και θα το τοποθετήσουν είτε στο skimmer τους είτε σε έναν πλωτό διανομέα.

Το δισκίο διαλύεται σταδιακά, δίνοντας στην πισίνα μια σταθερή δόση χλωρίου. Το μειονέκτημα των δισκίων χλωρίου είναι ότι περιέχουν επίσης σταθεροποιητή. Αυτή είναι μια επιπλέον χημική ουσία που εξασθενεί λίγο το χλώριο, αλλά το βοηθά να αντισταθεί στη διάσπαση που συμβαίνει όταν εκτίθεται στο ηλιακό φως. Το πρόβλημα είναι ότι το χλώριο τελικά καταναλώνεται ή διασπάται, αλλά ο σταθεροποιητής δεν καταναλώνεται. Μετά από πολλούς μήνες χρήσης δισκίων, το επίπεδο του σταθεροποιητή στο νερό σας εξασθενεί υπερβολικά όλες εκτός από τις υψηλότερες δόσεις χλωρίου. Η πικάντικη μυρωδιά που πολλοί άνθρωποι συνδέουν με το “πολύ χλώριο” οφείλεται στην πραγματικότητα σε υπερβολικά επίπεδα σταθεροποιητή. Ο μόνος τρόπος για να χαμηλώσετε τα επίπεδα σταθεροποιητή είναι η μερική αποστράγγιση και αντικατάσταση του νερού.

Μια δεύτερη, λιγότερο γνωστή μέθοδος είναι η χρήση συμβατικού οικιακού λευκαντικού χωρίς άρωμα. Η χλωρίνη είναι λιγότερο ακριβή από τα δισκία χλωρίου και είναι ευκολότερο να αποκτηθεί. Αντί να κάνετε ένα ειδικό ταξίδι στο κατάστημα της πισίνας για περισσότερες ταμπλέτες χλωρίου, μπορείτε απλώς να παραλάβετε μερικές κανάτες χλωρίνης ενώ παίρνετε είδη παντοπωλείου. Η χλωρίνη δεν περιέχει σταθεροποιητή, επομένως δεν θα ανεβάσει τα επίπεδα του σταθεροποιητή σας. Πολλοί ιδιοκτήτες χρησιμοποιούν ταμπλέτες για μερικούς μήνες και, στη συνέχεια, όταν τα επίπεδα σταθεροποιητή τους είναι επαρκή, αλλάζουν σε υγρή χλωρίνη. Το μειονέκτημα του υγρού λευκαντικού είναι ότι πρέπει να το προσθέτετε κάθε μέρα. Αυτό σημαίνει ότι διατρέχετε τον κίνδυνο να καταστρέψετε τα ρούχα σας εάν πιτσιλίσετε ή χυθεί κατά λάθος. Πρέπει επίσης να σκεφτείτε πού θα αποθηκεύσετε το δοχείο χλωρίνης. Πρέπει να βρίσκεται σε δροσερό μέρος, μακριά από παιδιά και κατοικίδια.

Αλατόνερο

Μια επιλογή που γίνεται όλο και πιο δημοφιλής είναι το θαλασσινό νερό. Αν και οι άνθρωποι μπορεί να λένε ότι χρησιμοποιούν αλμυρό νερό για να απολυμάνουν την πισίνα τους, αυτό στην πραγματικότητα δεν είναι σωστό. Στην πραγματικότητα, οι πισίνες θαλασσινού νερού εξακολουθούν να χρησιμοποιούν χλώριο για την απολύμανση του νερού. Η διαφορά είναι ότι οι πισίνες αλμυρού νερού χρησιμοποιούν μια συσκευή που ονομάζεται γεννήτρια αλμυρού νερού ή χλωριωτή αλμυρού νερού για να παράγουν το χλώριο από μια μικρή ποσότητα διαλυμένου αλατιού στο νερό. Αυτή η συσκευή λειτουργεί τρέχοντας το νερό μέσα από μικρές μεταλλικές πλάκες που είναι ηλεκτρικά φορτισμένες. Το διαλυμένο αλάτι διασπάται σε νάτριο και χλώριο (δηλ. χλώριο).

Μετά από λίγο, το νάτριο και το χλωρίδιο ενώνονται ξανά μαζί ως αλάτι και η διαδικασία ξεκινά από την αρχή. Συνήθως, οι γεννήτριες χλωρίου έχουν ρυθμιστεί να λειτουργούν για μερικές ώρες κάθε μέρα. Όσο περισσότερο τρέχουν, τόσο περισσότερο χλώριο παράγουν. Το πλεονέκτημα των συστημάτων θαλασσινού νερού είναι ότι δίνουν στην πισίνα σας μια σταθερή δόση χλωρίου κάθε μέρα. Δεν καταναλώνουν πολύ ρεύμα και δεν κάνουν θόρυβο. Η ποσότητα αλατιού στο νερό είναι πολύ μικρή και είναι σχεδόν μη ανιχνεύσιμη χωρίς εξοπλισμό δοκιμών.

Το μόνο σοβαρό μειονέκτημα ενός συστήματος θαλασσινού νερού είναι ότι τα μεταλλικά εξαρτήματα της πισίνας σας θα σκουριάσουν νωρίτερα και πιο έντονα από ό,τι θα σκουριάζονταν διαφορετικά. Επίσης, ορισμένες γεννήτριες αναπτύσσουν μια κλίμακα μεταξύ των μεταλλικών πλακών που πρέπει να καθαρίζονται περιοδικά. Αυτό μπορεί να γίνει εμποτίζοντας το κελί σε διάλυμα ξιδιού και νερού για 24-48 ώρες και στη συνέχεια ψεκάζοντας μέσα από το κελί με έναν εύκαμπτο σωλήνα νερού.

Baquacil

Μια άλλη επιλογή που είναι διαθέσιμη στους ιδιοκτήτες πισίνας είναι μια χημική ουσία γνωστή ως Baquacil. Το δραστικό συστατικό του Baquacil είναι στην πραγματικότητα ένα αντισηπτικό που χρησιμοποιείται σε διαλύματα καθαρισμού φακών επαφής και σε ιατρικά προϊόντα που χρησιμοποιούνται για τον καθαρισμό ασθενών πριν από τη χειρουργική επέμβαση. Το σύστημα Baquacil χρησιμοποιεί τρία συστατικά ένα απολυμαντικό και αλγιστάτη για καθημερινή/εβδομαδιαία εφαρμογή, ένα οξειδωτικό για εβδομαδιαία ή δύο φορές την εβδομάδα χρήση και CDX για τη διατήρηση της αντοχής του απολυμαντικού.

Το Baquacil είναι πιο ήπιο από το χλώριο, επομένως ωφελεί τους κολυμβητές με ευαίσθητο δέρμα ή μάτια. Έχει επίσης ως αποτέλεσμα λιγότερα ξεθωριασμένα μαγιό ή χιτώνια πισίνας. Ένα άλλο πλεονέκτημα του Baquacil είναι ότι είναι πιο σταθερό και δεν χάνει την αποτελεσματικότητά του στο ηλιακό φως ή τη θερμότητα. Το Baquacil ισχυρίζεται επίσης ότι διατηρεί σταθερά επίπεδα για 10-14 ημέρες ακόμη και με μία μόνο δόση της χημικής ουσίας. Το Baquacil επίσης δεν διαβρώνει μέρη και κομμάτια στην πισίνα σας.

Οι εμπειρίες των χρηστών με το Baqucil ποικίλλουν ευρέως. Ορισμένοι χρήστες αναφέρουν εξαιρετικά αποτελέσματα με 6-10 χρόνια καθαρού νερού. Οι γονείς παιδιών με ευαίσθητο δέρμα λατρεύουν επίσης πολύ τα αποτελέσματα. Άλλοι χρήστες αναφέρουν καλά αποτελέσματα για μερικά χρόνια και στη συνέχεια μεγάλα προβλήματα με τα φύκια μετά από λίγο.

Όταν εξετάζετε αν θα χρησιμοποιήσετε το Baqucil σε αντίθεση με το χλώριο, θα πρέπει να θυμάστε δύο σημαντικά πράγματα. Πρώτα απ ‘όλα, το Baquacil είναι πιο ακριβό από το χλώριο και συνήθως πωλείται μόνο σε καταστήματα πισίνας. Δεύτερον, το Baquacil και το χλώριο δεν είναι καθόλου συμβατά. Η μετατροπή από το ένα σύστημα στο άλλο είναι δαπανηρή και χρονοβόρα. Για αυτούς τους δύο λόγους, θα πρέπει να κάνετε αρκετή έρευνα και να είστε όσο πιο σίγουροι μπορείτε για την απόφασή σας.

Περίληψη

Έτσι, τελικά, το χλώριο είναι λιγότερο ακριβό και πιο εύκολο να αποκτηθεί. Σας επιτρέπει επίσης να απολαύσετε την άνεση μιας γεννήτριας αλμυρού νερού. Τα προβλήματα που πολλοί άνθρωποι συνδέουν με το χλώριο έχουν συνήθως τις ρίζες τους στο μη ισορροπημένο νερό και όχι στην απόφαση να χρησιμοποιήσουν χλώριο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ωστόσο, μπορεί να έχετε ένα άτομο με πολύ ευαίσθητο δέρμα ή μάτια που εξακολουθεί να έχει πρόβλημα σε μια πισίνα χλωρίου. Εάν συμβαίνει αυτό, ένα εναλλακτικό απολυμαντικό όπως το Baquacil μπορεί να είναι καλύτερη επιλογή. Το Baquacil είναι πολύ απαλό και η παρουσία του δεν μπορεί να εντοπιστεί από τους κολυμβητές. Ωστόσο, το Baquacil είναι σημαντικά πιο ακριβό και δεδομένου ότι είναι διαθέσιμο μόνο σε καταστήματα πισίνας, είναι πιο δύσκολο να το βρείτε. Επίσης, ορισμένοι χρήστες αναφέρουν ότι το Baquacil χάνει την αποτελεσματικότητά του με την πάροδο του χρόνου.

Όποια χημική ουσία κι αν επιλέξετε, πρέπει να θυμάστε ότι το χλώριο και το Baquacil δεν είναι συμβατά. Η εναλλαγή από το ένα στο άλλο είναι χρονοβόρο και δαπανηρό, γι’ αυτό κάντε την έρευνά σας και να είστε έτοιμοι να αφοσιωθείτε στην επιλογή σας για αρκετό καιρό.

Σχολιάστε