Πώς να φτιάξετε ένα ηλιακό θερμοσίφωνο πισίνας – Κατασκευάζοντας σπιτικά DIY ηλιακά θερμοσίφωνα πισίνας

Τίποτα δεν ακυρώνει ένα σχέδιο για μια ζεστή βουτιά στην πισίνα όπως η θερμοκρασία παγώματος του νερού. Οι άνθρωποι που έχουν εγγενές πάθος για το κολύμπι μπορούν να ξεπεράσουν το κρύο νερό της πισίνας και να συνεχίσουν. Υπάρχουν όμως άνθρωποι που απλά δεν αντέχουν να κολυμπούν στο κρύο. Για αυτούς, μια θερμάστρα πισίνας κάνει θαύματα. Τα συστήματα θέρμανσης πισίνας υπάρχουν εδώ και αρκετό καιρό, όπως και τα συστήματα θέρμανσης σπα, αλλά η τελευταία τάση είναι η εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα πισίνας. Οι θερμάστρες πισίνας αερίου και οι θερμαντήρες πισίνας με αντλία θερμότητας είναι επίσης στην αγορά, αλλά στις μέρες μας υπάρχει μια τάση προς τη χρήση ηλιακών θερμοσίφωνων πισίνας. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι ενδιαφέρονται να μάθουν πώς να κατασκευάζουν έναν ηλιακό θερμοσίφωνα πισίνας.

Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες πισίνας είναι συσκευές που κυκλοφορούν το νερό που θερμαίνεται μέσω της ηλιακής ενέργειας. Για να φτιάξετε το δικό σας ηλιακό θερμοσίφωνα πισίνας, θα χρειαστείτε ανακλαστήρες που θα αιχμαλωτίζουν το φως του ήλιου και θα το μετατρέπουν σε θερμική ενέργεια που θα ζεσταίνει το νερό της πισίνας. Μπορείτε να φτιάξετε ανακλαστήρες κόβοντας στη μέση μια σωλήνωση όμβριων υδάτων και στη συνέχεια ψεκάζοντάς την με χρώμα χρωμίου. Αφού έχετε τον ανακλαστήρα σας, θα χρειαστείτε σωλήνωση με φύλλα πολυαιθυλενίου. Είναι στη σωλήνωση που θα τρέχει το νερό. Η σωλήνωση πρέπει να έχει ευέλικτη ποιότητα και πρέπει να τοποθετείται μπροστά από τους ανακλαστήρες έτσι ώστε η θερμότητα που απορροφάται από τους τελευταίους να μεταδίδεται στο νερό μέσα στους σωλήνες. Το επόμενο βήμα στον τρόπο κατασκευής ενός ηλιακού θερμοσίφωνα πισίνας είναι η κυκλοφορία του νερού. Για να το πετύχετε αυτό, χρειάζεστε μια αντλία νερού. Στην αγορά κυκλοφορούν και ηλιακές ηλεκτρικές αντλίες. Βεβαιωθείτε ότι η αντλία που χρησιμοποιείτε έχει ικανότητα ανύψωσης νερού τουλάχιστον πέντε πόδια δύο ίντσες σε ύψος.

Αυτά τα υλικά —ο ανακλαστήρας, η σωλήνωση και η αντλία — πρέπει να συναρμολογηθούν όλα μαζί σε ένα πάνελ. Αυτό θα λειτουργήσει ως ηλιακό πάνελ, βασικό συστατικό οποιασδήποτε συσκευής που λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια. Βεβαιωθείτε ότι έχετε τοποθετήσει τον ηλιακό θερμοσίφωνα της πισίνας σας σε σημείο όπου το άμεσο ηλιακό φως είναι στο μέγιστο. Αυτό είναι ίσως ένα από τα πιο σημαντικά και όμως βασικά στοιχεία του τρόπου κατασκευής ενός ηλιακού θερμοσίφωνα πισίνας. Πρέπει να ξέρετε πού να τοποθετήσετε στρατηγικά τη θερμάστρα πισίνας σας για να λαμβάνετε τη μέγιστη ηλιακή ενέργεια και, κατά συνέπεια, τη μέγιστη απόδοση της θερμάστρας πισίνας σας. Εάν μπορείτε να βρείτε τα υλικά που χρειάζονται για το έργο ακριβώς στις ανέσεις του σπιτιού σας, τότε σίγουρα μπορείτε να εξοικονομήσετε χρήματα με τη χρήση ηλιακού θερμοσίφωνα πισίνας. Άλλοι αναγνωρίζουν το γεγονός, ωστόσο, ότι υπάρχουν κατασκευαστές που προσφέρουν ηλιακούς θερμοσίφωνες πισίνας σε τόσο μειωμένες τιμές που το κόστος των υλικών που θα χρειαστείτε για να φτιάξετε το δικό σας ηλιακό θερμοσίφωνα μπορεί απλώς να είναι πιο ακριβό. Αλλά όπως πολλά έργα «φτιάξ’ το μόνος σου», ένα τεράστιο μέρος της ικανοποίησης δεν προέρχεται μόνο από τις οικονομικά αποδοτικές ανταμοιβές. Μερικοί άνθρωποι απλώς απολαμβάνουν πραγματικά να φτιάχνουν σπιτικές συσκευές σε σημείο που κάνουν αυτά τα οικογενειακά έργα.

Σχολιάστε