Πώς να φροντίσετε το Pool Cue σας

Τώρα που έχετε αγοράσει το δικό σας σύνθημα πισίνας και ελπίζουμε να ακολουθήσετε μερικές από τις συμβουλές από προηγούμενα άρθρα πριν το κάνετε, θα θέλετε να φροντίσετε την επένδυσή σας. Ένα καλό σύνθημα είναι σχετικά ανθεκτικό και συγχωρητικό, αλλά όλα τα στοιχεία απαιτούν προσοχή και λίγη συντήρηση. Εδώ θα μιλήσουμε για ξύλινα στοιχεία πισίνας, τα μπαστούνια γραφίτη και υαλοβάμβακα είναι ουσιαστικά αλεξίσφαιρα και απαιτούν κάπως λιγότερη φροντίδα.

ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ. Θα χρειαστείτε μια θήκη για να μεταφέρετε το νέο σας σύνθημα στην αίθουσα της πισίνας. Θα πίστευα ότι αυτό θα ήταν προφανές, αλλά βλέπω συνεχώς ανθρώπους να έρχονται κρατώντας το νέο τους σύνθημα στα χέρια τους. Έλα τώρα, μόλις ξοδέψατε τα χρήματά σας και αφιερώσατε χρόνο για να διαλέξετε ένα σύνθημα πισίνας που αγαπάτε, αλλά δεν μπορείτε να βρείτε κάποιο είδος υπόθεσης; Οι βασικές θήκες είναι βινύλιο ή υλικό μαλακής όψης. Αυτά θα προστατεύσουν το σύνθημά σας από μικρές πτώσεις και χτυπήματα, αλλά όχι πολλά άλλα. Συνιστώ ανεπιφύλακτα τις σκληρές θήκες μόνο και μόνο επειδή προσφέρουν τόση προστασία. Ορισμένες περιπτώσεις ελέγχονται οδηγώντας ένα αυτοκίνητο από πάνω τους χωρίς να καταστρέψετε το σύνθημα μέσα! Το σύνθημά σας στην πισίνα μπορεί να προκαλέσει μεγάλη ζημιά στο αυτοκίνητό σας, στο σπίτι σας, ακόμα και στην αίθουσα μπιλιάρδου σας, γι’ αυτό προστατέψτε το όσο καλύτερα μπορείτε.

Ενώ ασχολούμαστε με το θέμα της μεταφοράς του σήματος σας – μην αφήνετε ποτέ το σύνθημά σας για την πισίνα στο αυτοκίνητό σας, ειδικά στο πορτμπαγκάζ! Το ξύλο είναι πολύ ευαίσθητο στις αλλαγές θερμοκρασίας και στην υγρασία, γι’ αυτό αποφύγετε να αποθηκεύετε το μπαστούνι του μπιλιάρδου στο όχημά σας με κάθε κόστος. Το ξύλο θα διαστέλλεται και θα συστέλλεται, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε στρέβλωση, χαλαρές αρθρώσεις και ραγισμένα σημεία.

ΤΟ ΦΙΛΟΔΩΡΗΜΑ. Η άκρη του ραβδιού σας (το μέρος που χτυπά την μπάλα) είναι το πιο σημαντικό μέρος του ραβδιού. Μπορείτε να πυροβολήσετε την πισίνα με ένα κλαδί δέντρου ή μια λαβή σκούπας – ή το πιο στρεβλό ραβδί στο σπίτι, αν η άκρη είναι συμπαγής και σωστά διαμορφωμένη, μπορείτε να παίξετε μαζί της! Χωρίς πλάκα! Οι βιδωτές άκρες είναι ένα σοβαρό όχι, οπότε μην πάτε καν εκεί. Οι “πραγματικές” μύτες είναι κολλημένες και έχουν ποικιλία σκληρότητας. Οι μαλακές μύτες κρατούν καλύτερα την κιμωλία και είναι καλύτερες για την εφαρμογή “Αγγλικών”, αλλά φθείρονται και ξεφυτρώνουν γρήγορα. Οι εξαιρετικά σκληρές άκρες διαρκούν για πάντα, αλλά χρειάζονται συνεχή εκ νέου κιμωλίαση. Κάποιοι λένε ότι κάνουν και πιο ακριβή βολή. Μια άκρη μέσης σκληρότητας θα πρέπει να είναι καλή για τους περισσότερους παίκτες. Το άκρο πρέπει να μπορεί να συγκρατεί την κιμωλία, επομένως είναι απαραίτητο το περιοδικό τρίψιμο. Η στρογγυλότητα του άκρου πρέπει να διατηρείται με διαμορφωτή. Οι περισσότεροι παίκτες συγκρίνουν τη στρογγυλότητα με αυτή ενός νικελίου, αν και ορισμένοι προτιμούν τη στεγανότητα μιας “καμπύλης δεκάρας”. Το να διαμορφώνετε και να τρίβετε πολύ συχνά θα έχει ως αποτέλεσμα να εξαφανιστεί γρήγορα το άκρο σας, επομένως πλάθετε και τρίβετε μόνο όταν είναι απαραίτητο. Οι πλευρές της άκρης θα πρέπει να είναι ομοιόμορφες με το δακτύλιο, να μην ξεφυτρώνουν τα μανιτάρια. Αποκτήστε τον εαυτό σας ένα scuffer/shaper και φροντίστε αυτό το tip!

Ο ΑΞΟΝΑΣ. Όταν αγοράσατε για πρώτη φορά το σήμα της πισίνας σας, ο άξονας ήταν ωραίος και λείος και γλίστρησε μέσα από το χέρι της γέφυρας σας πολύ εύκολα. Αυτό δεν κράτησε πολύ, σωστά; Ο ιδρώτας, τα λάδια και η βρωμιά από το χέρι σας θα φουσκώσουν στον άξονα σας πολύ γρήγορα, καθιστώντας τον κολλώδη και όχι τόσο λείο. Πώς το αποτρέπετε και πώς το καθαρίζετε; Πρώτον, δεν μπορείτε να κάνετε πολλά για να αποτρέψετε αυτό, εκτός από το να πλένετε συχνά τα χέρια σας και να τα διατηρείτε καθαρά και στεγνά. Μερικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν πούδρα, όπως σκόνη μωρών, στο χέρι της γέφυρας και στο σύνθημα. Μια μικρή ποσότητα πούδρας που έχει τρίψει καλά στο χέρι σας είναι εντάξει – κάνει το δέρμα σας πιο απαλό, αλλά η πούδρα δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιείται ως λιπαντικό. Πλύνετε τα χέρια σας! Η σκόνη θα κάνει το στέλεχος της πισίνας να φουσκώσει πιο γρήγορα και η σκόνη καταστρέφει την τσόχα στο τραπέζι της μπιλιάρδου. Τίποτα δεν φαίνεται χειρότερο ή παίζει χειρότερο από την καθαρή πράσινη τσόχα με λευκή βρεφική πούδρα παντού γιατί κάποιος ηλίθιος σκέφτηκε ότι έπρεπε να ρίξουν σκόνη παντού για να πυροβολήσουν καλύτερα! Δεν είναι έτσι – οπότε μην το κάνεις. Είναι κακό για το σύνθημά σας και κακό για το τραπέζι. Έχετε λίγο σεβασμό, ε;

Σκουπίζοντας το στέλεχος του σκελετού της πισίνας σας με ένα μαλακό πανί κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού θα περιορίσετε την ποσότητα του ακατέργαστου που συσσωρεύεται πάνω του. Το να μην τρώτε ή να πίνετε με το χέρι της γέφυρας είναι επίσης μια καλή συνήθεια. Είναι καλή ιδέα να χρησιμοποιείτε περιστασιακά ένα πολύ ελαφρύ δερμάτινο μαξιλαράκι. Με τον καιρό όμως, οι πόροι στο ξύλο του άξονα θα στριμωχτούν εντελώς γεμάτοι βρωμιά και λάδια και θα χρειαστεί σχολαστικός καθαρισμός. Θα σου πω πώς το κάνω, απλά να θυμάσαι ότι αν σκάσεις μπορεί να καταστρέψεις το σύνθημά σου. Για πάντα. Το πρώτο βήμα είναι να σκουπίσετε τελείως τον άξονα (όχι το φερμουάρ) με ένα μαλακό πανί και λίγο οινόπνευμα. Δεν θέλετε να μουσκέψετε το ξύλο με αυτό, χρησιμοποιήστε αρκετή ποσότητα για να καθαρίσετε το ξύλο. Συνεχίστε να σκουπίζετε με οινόπνευμα μέχρι να μην δείτε βρωμιά στο πανί. Το οινόπνευμα αφαιρεί τη βρωμιά και το λάδι από το ξύλο και ανοίγει τους πόρους του ξύλου. Τώρα θέλετε απλώς να το αφήσετε να καθίσει και να στεγνώσει για αρκετές ώρες. Τώρα ήρθε η ώρα για κερί! Σωστά, είπα κερί. Πρέπει να χρησιμοποιήσετε 100% κερί καρναούμπα για αυτό. Το κερί αυτοκινήτου είναι μια χαρά, αρκεί να είναι 100% κερί καρναούμπα.

Ακριβώς όπως η αποτρίχωση ενός αυτοκινήτου, εφαρμόστε μια στρώση κεριού με ένα μαλακό πανί ή απλικατέρ και αφήστε το να στεγνώσει σε ομίχλη. Δεν μπορείτε να το αφήσετε να στεγνώσει πολύ, απλώς αφήστε το να καθίσει για λίγο και κάντε λίγη υπομονή. Μόλις στεγνώσει καλά το κερί, θα θελήσετε να το σκουπίσετε – και αμέσως να αρχίσετε να δουλεύετε τον άξονα με ένα δερμάτινο γυαλιστικό μαξιλαράκι (ή ένα απλό κομμάτι χοντρό δέρμα αν δεν έχετε λάστιχο – το οποίο θα πρέπει να έχετε ούτως ή άλλως). Τυλίξτε το δέρμα γύρω από τον άξονα και ανακινήστε το πάνω-κάτω όσο πιο γρήγορα μπορείτε (ναι, ακούγεται βρώμικο). Όσο περισσότερο τρίβετε και όσο πιο γρήγορα τρίβετε τόσο πιο ζεστό θα γίνει το κερί, το οποίο του επιτρέπει να δράσει στους πόρους του ξύλου. Όταν τελειώσετε, θα έχετε έναν όμορφο, λείο άξονα για άλλη μια φορά – αλλά δεν έχετε τελειώσει ακόμα! Θα χρειαστεί να εκτελέσετε ξανά όλα τα βήματα, εκτός από το μέρος του αλκοόλ. Εφαρμόστε περισσότερο κερί, αφήστε το να στεγνώσει, τρίψτε το προς τα έξω, επαναλάβετε μέχρι να έχετε τουλάχιστον 3-4 στρώσεις κεριού επιμελώς επεξεργασμένες στο ξύλο. Τώρα φροντίστε την άκρη και πηγαίνετε να τραβήξετε μια πισίνα!

Ο ΠΙΘΟΣ. Το άκρο της πισίνας σας δεν χρειάζεται καθόλου συντήρηση. Διατηρήστε το καθαρό και σκουπίστε το με ένα μαλακό πανί κατά τη διάρκεια και μετά το παιχνίδι. Μην χτυπάτε τα πράγματα με αυτό και μην το ρίχνετε (ή πετάτε) στο πάτωμα. Οι αρμοί θα χαλαρώσουν, το ξύλο θα ραγίσει και τα μέρη θα διαχωριστούν αν το κάνετε. Τότε θα πρέπει να αγοράσετε ένα εντελώς νέο σύνθημα.

«Dings» στο Shaft. Τίποτα δεν είναι πιο ενοχλητικό από το να περάσετε τη γέφυρα σας και να αισθάνεστε μικρά «χτυπήματα» στο ξύλο. Όσο σκληρά κι αν προσπαθούμε να φροντίσουμε τα σημάδια της πισίνας μας, αυτά τα μικρά βαθουλώματα φαίνονται πάντα – ως δια μαγείας. Εδώ είναι μια μέθοδος που έμαθα ότι θα αφαιρέσει μικρές ατέλειες από τον άξονα του ραβδιού πισίνας σας. Πρώτα, πρέπει να σκουπίσετε τον άξονα με οινόπνευμα εντριβής όπως στην παράγραφο για τον καθαρισμό του άξονα. Αυτό θα ανοίξει τους πόρους του ξύλου. Στη συνέχεια, βρείτε ένα σημείο όπου μπορείτε να τοποθετήσετε τον άξονα όπου δεν θα κυλήσει και όπου δεν θα χτυπήσει. Ακουμπήστε τον άξονα (οριζόντια) προς τα κάτω με τις λαβές που θέλετε να αφαιρέσετε στραμμένες προς τα επάνω. Τώρα, μουσκέψτε ένα πολύ μικρό κομμάτι χαρτομάντιλου με νερό και κυλήστε το σε μια μπάλα (σκεφτείτε τη μινιατούρα σούβλας) και τοποθετήστε την μπάλα χαρτομάντιλου απευθείας στο σημείο που έχει εσοχή στον άξονα. Είναι σημαντικό η σφαίρα ιστού να μην είναι μεγαλύτερη από την πραγματική εσοχή στον άξονα. Αφήστε το να σταθεροποιηθεί μέχρι να στεγνώσει τελείως – αυτό που συμβαίνει είναι ότι το ξύλο σε αυτή τη μικροσκοπική περιοχή απορροφά το νερό από τον ιστό και διογκώνεται, φέρνοντας αυτό το σημείο στο ίδιο επίπεδο με το περιβάλλον ξύλο. Σε έναν τέλειο κόσμο το “ντινγκ” θα έχει εξαφανιστεί, αλλά αυτό που συνήθως συμβαίνει είναι ότι το “ντινγκ” γίνεται ένα μικρό “χτύπημα” – κάτι που είναι εντάξει επειδή τα χτυπήματα μπορούν να λυθούν με ένα γυάλινο μαξιλάρι αρκετά εύκολα. Μόλις έχετε όλα τα “κέρματα” σας μέχρι το επίπεδο ή ελαφρώς πάνω από το επίπεδο, ήρθε η ώρα να κερώσετε τον άξονα. Ακολουθήστε τις παραπάνω οδηγίες για τη σωστή μέθοδο για να το κάνετε αυτό. Φυσικά, ένας άλλος τρόπος για να αφαιρέσετε τα χτυπήματα και τα βαθουλώματα από το σύνθημα της πισίνας σας θα ήταν να το μεταφέρετε σε έναν επαγγελματία, αλλά πού είναι η διασκέδαση σε αυτό;

ΜΗ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΠΟΤΕ ΛΕΙΑΝΤΙΚΑ. Πάντα. Περίοδος. Αυτό σημαίνει ότι ούτε γυαλόχαρτο, ούτε τακάκια καθαρισμού, ούτε υγρό/στεγνό χαρτί, τίποτα. Αν έχει σχεδιαστεί για να αφαιρεί το ξύλο, κρατήστε το μακριά από το σήμα της πισίνας σας! Ποτέ δεν θέλετε να αφαιρέσετε ένα στρώμα ξύλου μόνο και μόνο για να το κάνετε λείο – θέλετε να καθαρίσετε το υπάρχον ξύλο για να διατηρήσετε το σχήμα, την ισορροπία και την αίσθηση του υποδείγματος.

Το σύνθημά σας για την πισίνα αντιπροσωπεύει μια επένδυση από την πλευρά σας, επομένως εάν το διατηρήσετε καθαρό και σε καλή κατάσταση θα το κάνει να διαρκέσει μια ζωή – τώρα είναι πολύ παιχνίδι!

Σχολιάστε