Λειτουργούν οι πισίνες με θαλασσινό νερό;

Από τη φύση του, το «αλάτι» είναι χλωριούχο νάτριο. Η μέθοδος με την οποία λειτουργεί μια γεννήτρια άλατος-χλωρίου είναι ότι εφαρμόζει μια διαδικασία ηλεκτρόλυσης στο διαλυμένο αλάτι στο νερό καθώς αυτό διέρχεται από το σύστημα φίλτρου μιας πισίνας. Αυτή η ηλεκτρόλυση αφαιρεί το μέρος «νάτριο» του αλατιού και αυτό που απομένει είναι το χλώριο ή το χλώριο. Αυτή η μορφή χλωρίου είναι πολύ φυσική και δεν έχει τα κανονικά υποπροϊόντα που θα βρείτε με άλλους τύπους χλωρίου- π.χ. κόκκινα μάτια, έντονη οσμή κ.λπ.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΑΠΟ ΕΝΑ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΛΑΤΙΚΟΥ ΝΕΡΟΥ;

Αυτό που κάνει αυτό το σύστημα τόσο ευχάριστο για τους ιδιοκτήτες πισίνας είναι ότι επειδή το χλώριο παράγεται και διασκορπίζεται στην πισίνα σε τέτοια σταθερή βάση, είναι πολύ πιο δύσκολο για το νερό να θολώσει ή να δημιουργήσει φύκια και όπως όλοι γνωρίζουμε, φύκια θα κάνει ή θα χαλάσει το πόσο απολαμβάνει κανείς την ιδιοκτησία της πισίνας. Αυτή η συνέπεια στα επίπεδα χλωρίου κάνει επίσης πολύ πιο εύκολη τη συντήρηση της πισίνας λόγω του γεγονότος ότι δεν χρειάζεται να ελέγχετε τα επίπεδα χλωρίου σε καθημερινή βάση, ούτε είναι απαραίτητο να προσθέσετε ταμπλέτες χλωρίου ή εβδομαδιαίο «σοκάρισμα» του νερού της πισίνας. Μπορώ προσωπικά να επιβεβαιώσω αυτά τα οφέλη λαμβάνοντας υπόψη την ιδιοκτησία μου μιας σύνθετης πισίνας (υαλοβάμβακα) στην αυλή μου με μια γεννήτρια αλατιού-χλωρίου. Στην πραγματικότητα, δεν χρειάστηκε να προσθέσω καθόλου χλώριο ή σοκ το περασμένο καλοκαίρι, παρά το γεγονός ότι η πισίνα μας είχε έως και 19 παιδιά ταυτόχρονα και χρησιμοποιήθηκε καθημερινά από τα δύο παιδιά μου καθώς και από τους υπόλοιπους γείτονες. Κανείς δεν παραπονέθηκε για κόκκινα μάτια και το νερό μου διατηρούσε εξαιρετική διαύγεια καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν. Ποτέ δεν υπήρχε ίχνος φυκιών. Η πισίνα μου είναι περίπου 17.000 γαλόνια και προσθέσαμε μόνο δύο σακουλάκια αλάτι όλη τη σεζόν. Το κόστος των χημικών μας για ολόκληρο το έτος ήταν λιγότερο από $50! Περιττό να πω ότι η σύζυγός μου πιστεύει ότι οι χλωριωτές αλατιού είναι το καλύτερο πράγμα από το ψωμί σε φέτες και θα τείνω να συμφωνήσω.

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΧΛΩΡΙΩΤΗ ΑΛΑΤΙΟΥ ΣΤΗΝ ΠΙΣΙΝΑ ΜΟΥ;

Αν και υπάρχουν πολύ λίγα μειονεκτήματα στη χλωρίωση του θαλασσινού νερού, θα απαριθμήσω εδώ όσα μπόρεσα να παρατηρήσω. Η αρχική επένδυση που θα ξοδέψει κάποιος σε ένα καλό σύστημα αλατιού θα πέσει κάπου μεταξύ $1000-$2500. Αν και αυτό μπορεί να ακούγεται πολύ, στην πραγματικότητα δεν είναι όταν υπολογίζετε ότι θα εξοικονομήσει κατά μέσο όρο πάνω από 500 $ τη σεζόν για όσους χρησιμοποιούν διαφορετική μέθοδο υγιεινής. Το σύστημα θα εξοφληθεί γρήγορα σε λίγες μόνο κολυμβητικές περιόδους, αλλά ακόμα κι αν δεν υπήρχαν χρηματικά οφέλη, σίγουρα αξίζει το βάρος του σε χρυσό όταν υπολογίσει κανείς τον χρόνο και το άγχος που μετριάζονται με την εφαρμογή του.

Ένα άλλο μειονέκτημα του αλατιού είναι ότι δεν λειτουργεί τόσο καλά σε πισίνα από σκυρόδεμα/γκουνίτα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι μελέτες έχουν αποδείξει ότι το αλάτι-χλώριο είναι πέντε φορές πιο λειαντικό από το κανονικό χλώριο σε επιφάνειες σκυροδέματος. Αυτό σημαίνει ότι ένας ιδιοκτήτης πισίνας από σκυρόδεμα θα πρέπει να επιστρώσει ξανά την πισίνα του με ταχύτερο ρυθμό εάν χρησιμοποιηθεί αλμυρό νερό. Ωστόσο, αυτή η αρχή δεν ισχύει για τους ιδιοκτήτες πισίνας από σύνθετα υλικά (υαλοβάμβακα), καθώς το αλμυρό νερό δεν έχει αρνητικό αντίκτυπο στη μακροζωία της δομής της πισίνας.

ΤΟ ΝΕΡΟ ΤΗΣ ΠΙΣΙΝΑΣ ΕΧΕΙ ΓΕΥΣΗ ΣΑΝ ΑΛΑΤΙ;

Ναι, το νερό έχει γεύση σαν αλάτι, αλλά τα επίπεδα αλατότητας είναι πολύ χαμηλά και είναι ελαφρώς αισθητά. Σίγουρα δεν θα θεωρούσα ότι τα επίπεδα αλατιού είναι άβολα ούτε αποσπούν την προσοχή.

Σχολιάστε