Κλειδί 1 – Κυκλοφορία
Η καλή κυκλοφορία στην πισίνα σας σημαίνει πολλά περισσότερα από το φιλτράρισμα του νερού – σημαίνει ότι όλο το νερό της πισίνας κινείται και περνά μέσα από το φίλτρο.
Η κυκλοφορία είναι κάτι περισσότερο από κύκλο εργασιών φίλτρου ή αντλίας. αφαιρεί τα νεκρά σημεία – γνωρίζετε εκείνες τις περιοχές όπου τα φύκια φαίνεται να αναπτύσσονται πάντα ή όπου πάντα φαίνεται να συσσωρεύονται βρωμιά και υπολείμματα. Όσο καλύτερα κυκλοφορεί το νερό, τόσο καλύτερο είναι το φιλτράρισμα, τόσο πιο καθαρή είναι η πισίνα. Στην πραγματικότητα, απαιτούνται συνήθως περισσότερες από ΤΕΣΣΕΡΑ στροφές για να φιλτράρεται πλήρως όλο το νερό. Το παρακάτω διάγραμμα δείχνει πόσο από το νερό της πισίνας σας φιλτράρεται συνήθως σε έναν κανονικό κύκλο φίλτρων. Οι κύκλοι εργασιών καθορίζονται συνήθως από το “πόσο” νερό μπορεί να περάσει από το σύστημα φίλτρου – όχι από το τι πραγματικά φιλτράρεται. Ένας κύκλος εργασιών μπορεί να διαρκέσει από 3 ώρες έως 8 ώρες ανάλογα με το μέγεθος της πισίνας και το μέγεθος του φίλτρου και την ιπποδύναμη της αντλίας.
Μετά από 1 κύκλο εργασιών – 42% φιλτράρεται, 52% φιλτράρεται με UN
Μετά από 2 τζίρους – 84% φιλτράρεται, 16% σε UN-filtered
Μετά από 3 κύκλους εργασιών – το 95% φιλτράρεται, το 5% φιλτράρεται με UN
Μετά από 4 κύκλους εργασιών – το 98% φιλτράρεται, το 2% φιλτράρεται με UN
Γιατί χρειάζεται τόσος χρόνος και προσπάθεια; Κυρίως, οφείλεται σε νεκρά σημεία. Τα νεκρά σημεία είναι εκείνα τα σημεία της πισίνας όπου το νερό μπορεί να μην κινείται ή να κυκλοφορεί εντελώς. Τα νεκρά σημεία είναι οι «τόκοι γέννησης» για φύκια και βιοφίλμ που έχουν ως αποτέλεσμα πράσινο ή θολό νερό. Αυτές είναι οι πιο συνηθισμένες περιοχές με νεκρά σημεία:
* το κάτω μισό της πισίνας ειδικά σε πισίνες χωρίς κύρια ή κάτω αποχέτευση
* γωνίες ορθογώνιων πισινών
* το «ακριβές» κέντρο σχεδόν όλων των στρογγυλών & των περισσότερων οβάλ πισινών – ειδικά των υπέργειων πισινών
* πίσω από σκάλες ή/και σκάλες
* περιοχές ακριβώς δίπλα σε skimmers πισίνας και εξαρτήματα επιστροφής
* συνδυασμός όλων των παραπάνω
Ας δούμε εν συντομία καθεμία από αυτές τις περιοχές και ας δώσουμε μια θεραπεία στο νεκρό σημείο.
Ολόκληρο το κάτω μισό της πισίνας είναι πραγματικά ένα παραμελημένο σημείο. Σε πολλούς ιδιοκτήτες πισίνας, δυστυχώς, αρέσει να βλέπουν το νερό να κυματίζει στην κορυφή της πισίνας καθώς τρέχει το φίλτρο. Κατευθύνουν τους πίδακες επιστροφής ή τους βολβούς των ματιών «πάνω» αντί προς τα κάτω προς τα κάτω. Όταν είναι στραμμένο προς τα πάνω, κυκλοφορεί μόνο το πάνω 1/3 περίπου της πισίνας. Το κάτω 2/3 παραμένει σχετικά στάσιμο, ειδικά όσο πιο κάτω πηγαίνετε. Η θεραπεία: επαναπροσαρμόστε τις επιστροφές προς τα κάτω προς το κάτω μέρος της πισίνας. Αυτό θα βοηθήσει στη δημιουργία καλύτερης ροής νερού από πάνω προς τα κάτω. Ένας άλλος τρόπος είναι να συνδέσετε την ηλεκτρική σας σκούπα και απλά να την αφήσετε να καθίσει στο κάτω μέρος της πισίνας για μια ολόκληρη μέρα, μία φορά την εβδομάδα.
Οι γωνίες των ορθογώνιων πισινών είναι διαβόητες ως νεκρά σημεία. Μπορείτε να δείτε πού παγιδεύονται φύλλα και αερομεταφερόμενα συντρίμμια. Κατεβείτε κατά μήκος των τοίχων της πισίνας από τις γωνίες και θα δείτε ότι εκεί ξεκινούν τα φύκια. Η θεραπεία: φροντίστε να βουρτσίζετε καλά τις γωνιακές περιοχές σε τακτική βάση. Μία ή δύο φορές την εβδομάδα θα πρέπει να είναι το ελάχιστο.
Στρογγυλές ή οβάλ πισίνες, δεν σημαίνει ότι δεν θα έχετε νεκρά σημεία. Με τα χρόνια έχουμε δει στρογγυλές και οβάλ πισίνες να έχουν θολά κέντρα! Πραγματικά, έχουμε. Ο λόγος, το νερό που «κυκλοφορεί» γυρνάει και το κέντρο μένει στάσιμο. Υπερωρίες, ειδικά σε πισίνες που δεν έχουν κανονικό ή ελάχιστο κολύμπι, δημιουργείται μια στήλη νερού – κάτι πολύ παρόμοιο με το μάτι του τυφώνα. Πολλή δραστηριότητα γύρω από το μάτι, αλλά το μάτι είναι γαλήνιο και ήρεμο! Η θεραπεία: φροντίστε να κατευθύνετε τα εξαρτήματα επιστροφής της πισίνας προς τα κάτω προς τα κάτω και ευθεία. Θα έχετε καλύτερη συνολική κυκλοφορία.
Οι περιοχές πίσω από τις σκάλες και ειδικά οι σκάλες τύπου drop-in έχουν μικρή ή καθόλου κυκλοφορία. Κανένα σώμα που βουρτσίζει την επιφάνεια της πισίνας. Τα φύκια και τα βακτήρια επιτρέπεται να αναπτυχθούν χωρίς εμπόδια. Η θεραπεία: Βεβαιωθείτε ότι βουρτσίζετε και σκουπίζετε σωστά και σχολαστικά αυτές τις περιοχές. Οι κινητές ή αφαιρούμενες σκάλες πρέπει να βγαίνουν από την πισίνα περιοδικά και να καθαρίζονται οι επιφάνειες της πισίνας. Εδώ είναι σημαντική η εβδομαδιαία προσθήκη ενός καλού αλγοκτόνου – περισσότερα για αυτό κάτω από τον τίτλο “Χημεία του νερού”. Εάν χρησιμοποιείτε προστατευτικό χαλάκι, αφαιρέστε και καθαρίστε και αυτό. Πραγματοποιήστε αυτόν τον καθαρισμό τουλάχιστον μία φορά στη μέση κάθε κολυμβητικής περιόδου.
Οι πολλές ίντσες γύρω από τα εξαρτήματα skimmer και επιστροφής της πισίνας σας είναι εξαιρετικά μεγάλα νεκρά σημεία. Μπορεί να υπάρχει πολλή υδάτινη δραστηριότητα γύρω ή κοντά τους, αλλά ακριβώς δίπλα… όχι. Η θεραπεία: δώστε ιδιαίτερη προσοχή στο βούρτσισμα και την ηλεκτρική σκούπα σε αυτές τις περιοχές. Βουρτσίστε, σκουπίστε με ηλεκτρική σκούπα και καθαρίστε ακόμη και τις πλάκες αυτών των εξαρτημάτων.
Ολα τα παραπανω! Τα νεκρά σημεία είναι πάντα σε συνδυασμό. Εδώ είναι οι καλύτερες θεραπείες για την κακή κυκλοφορία στην πισίνα και τα νεκρά σημεία. Και οι περισσότερες από τις ιδέες δεν θα σας κοστίσουν ούτε μια δεκάρα!
* Χρησιμοποιήστε την πισίνα. Κολυμπήστε, πιτσιλίστε, παίξτε. Κάντε γύρους. Προσκαλέστε μερικούς φίλους για να διασκεδάσετε. Η τακτική χρήση της πισίνας σας είναι το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε για να της δώσετε καλύτερη κυκλοφορία.
* Βούρτσα & σκούπα. Είναι σαν να βουρτσίζετε και να βουρτσίζετε τα δόντια σας. Ξέρεις ότι πρέπει να το κάνεις. Το βούρτσισμα των τοίχων της πισίνας τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα (κατά προτίμηση δύο φορές) αποτρέπει τα φύκια και τα βιολογικά φιλμ από το να ριζώσουν και να γίνουν πραγματικός πονοκέφαλος σε πολύ λίγο χρόνο. Για κάποιο “uber-brushing” σκεφτείτε μια βούρτσα Wall Whale. Θα έχετε έως και 10 φορές τη δύναμη βουρτσίσματος με την προσπάθεια του ενός χεριού.
* Βεβαιωθείτε ότι έχετε στραμμένο τα μάτια και τα πίδακες επιστροφής ΚΑΤΩ. Δεν θέλετε να δείτε κυματισμούς στην κορυφή του νερού. Θέλετε κυκλοφορία σε όλη την πισίνα. Σκεφτείτε να εγκαταστήσετε έναν κυκλοφορητή αντί για τον τυπικό βολβό του ματιού – μπορεί να προσφέρει έως και 1500% καλύτερη κυκλοφορία στην πισίνα σας. Καταπληκτικό νέο προϊόν.
* Λειτουργήστε το φίλτρο τουλάχιστον 8 ώρες καθημερινά. Κάθε μέρα. Για εξοικονόμηση χρημάτων και ηλεκτρικής ενέργειας, χρησιμοποιήστε ένα χρονοδιακόπτη για να ενεργοποιήσετε και να απενεργοποιήσετε την αντλία και χρησιμοποιήστε πολλές ρυθμίσεις για να αφιερώσετε χρόνο για να καλύψετε μερικές από αυτές τις ώρες ρεύματος “εκτός αιχμής”.