Κατασκευή δεξαμενών κολύμβησης;
Οι δεξαμενές κολύμβησης είναι τεχνητές πισίνες ειδικά σχεδιασμένες για κολύμπι, που χρησιμοποιούνται συνήθως για αγώνες ή προπόνηση. Αυτές οι πισίνες έχουν σχεδιαστεί για να πληρούν συγκεκριμένες απαιτήσεις, σε αντίθεση με μια τυπική πισίνα.
Οι δεξαμενές κολύμβησης είναι συνήθως κατασκευασμένες από σκυρόδεμα, χάλυβα ή υλικά από υαλοβάμβακα. Οι πισίνες από σκυρόδεμα είναι πιο ανθεκτικές και μεγαλύτερης διάρκειας από το ατσάλι. Οι ατσάλινες πισίνες είναι ελαφρύτερες και παρέχουν ταχύτερη εγκατάσταση. Οι πισίνες από υαλοβάμβακα, από την άλλη πλευρά, είναι δημοφιλείς επειδή είναι εύκολες στη συντήρηση, ανθεκτικές και μακράς διαρκείας.
Η κατασκευή δεξαμενών κολύμβησης περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας ειδικά σχεδιασμένης δομής πισίνας. Το πρώτο βήμα είναι να αποφασίσετε για τις διαστάσεις και το σχήμα της πισίνας. Στη συνέχεια, σκάβεται λάκκος κατάλληλων διαστάσεων στο σημείο που θα κατασκευαστεί η πισίνα και τοποθετούνται οι απαραίτητες εγκαταστάσεις και ηλεκτρολογικές γραμμές. Στη συνέχεια, κατασκευάζεται ο σκελετός από σκυρόδεμα ή χάλυβας της πισίνας και ολοκληρώνεται ο πυθμένας, οι τοίχοι και το σύστημα αποστράγγισης του πυθμένα της πισίνας. Ολοκληρώνεται η υδρομόνωση, το υλικό δαπέδου και το σύστημα φιλτραρίσματος της πισίνας και τέλος γεμίζεται το νερό της πισίνας.
Επειδή οι δεξαμενές κολύμβησης πληρούν συγκεκριμένες απαιτήσεις, σε αντίθεση με μια τυπική πισίνα, η κατασκευή τους απαιτεί περισσότερη προσοχή και πραγματοποιείται από μια ομάδα ειδικών. Επιπλέον, οι τοπικοί οικοδομικοί κώδικες και κανονισμοί θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη στην κατασκευή πισίνας.
Για την κατασκευή κολυμβητικών χώρων;
Η κατασκευή περιοχών κολύμβησης διαφέρει με διαφορετικές μεθόδους και απαιτήσεις για ανοιχτά νερά όπως πισίνα, θάλασσα, λίμνη ή ποτάμι. Ωστόσο, η κατασκευή χώρων κολύμβησης γενικά περιλαμβάνει τα ακόλουθα βήματα:
Προσδιορισμός των διαστάσεων της περιοχής κολύμβησης: Το να αποφασίσετε πόσο μεγάλη θα είναι η περιοχή κολύμβησης είναι ένα σημαντικό βήμα στην κατασκευή της πισίνας ή της ανοιχτής περιοχής.
Σχεδιασμός του χώρου κολύμβησης: Το σχήμα, το βάθος και άλλα χαρακτηριστικά του κολυμβητηρίου χώρου καθορίζονται από την προβλεπόμενη χρήση του κολυμβητηρίου χώρου. Για παράδειγμα, οι πισίνες που έχουν σχεδιαστεί για αγώνες θα έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά.
Προετοιμασία του χώρου κολύμβησης: Πριν κατασκευαστεί ο χώρος κολύμβησης, ο χώρος πρέπει να καθαριστεί και να προετοιμαστεί. Για παράδειγμα, εάν πρόκειται να κατασκευαστεί πισίνα, πρέπει να καθαριστεί ο χώρος, να ισοπεδωθεί το έδαφος και να εγκατασταθούν οι απαραίτητες υποδομές και εγκαταστάσεις.
Κατασκευή χώρου κολύμβησης: Κατά την κατασκευή του κολυμβητηρίου κατασκευάζονται οι τοίχοι, το δάπεδο και το υδραυλικό σύστημα της πισίνας. Επιπλέον, θα πρέπει να εγκατασταθεί κατάλληλο σύστημα φιλτραρίσματος και καθαρισμού νερού στον χώρο κολύμβησης.
Κάλυψη του χώρου κολύμβησης: Ο χώρος κολύμβησης καλύπτεται με υλικό επένδυσης πισίνας ή, εάν βρίσκεται στη θάλασσα, με κατάλληλο υλικό καταστρώματος.
Συντήρηση του χώρου κολύμβησης: Μετά την κατασκευή του κολυμβητηρίου, θα πρέπει να συντηρείται τακτικά. Αυτά περιλαμβάνουν εργασίες όπως το φιλτράρισμα του νερού της πισίνας, η ρύθμιση των επιπέδων pH και η εξισορρόπηση των χημικών ουσιών του νερού.
Η κατασκευή των χώρων κολύμβησης πραγματοποιείται από ομάδες ειδικών και πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τους τοπικούς κανονισμούς και κανόνες. Επιπλέον, η συντήρηση και η χρήση των χώρων κολύμβησης θα πρέπει να διατηρούνται σύμφωνα με ασφαλείς και υγιεινές συνθήκες.
Πώς πρέπει να είναι τα Ολυμπιακά κολυμβητήρια;
Τα Ολυμπιακά κολυμβητήρια είναι επαγγελματικές πισίνες σχεδιασμένες για αγώνες κολύμβησης. Επομένως, πρέπει να έχουν ορισμένα χαρακτηριστικά:
Μέγεθος: Οι ολυμπιακές πισίνες πρέπει να έχουν μήκος τουλάχιστον 50 μέτρα και πλάτος 25 μέτρα σύμφωνα με τα πρότυπα που έχει θέσει η Διεθνής Ομοσπονδία Κολύμβησης (FINA).
Βάθος: Το βάθος της πισίνας πρέπει να είναι κατάλληλο για αγώνες κολύμβησης. Η FINA συνιστά το βάθος του νερού στις ολυμπιακές πισίνες να είναι τουλάχιστον 2 μέτρα.
Γραμμές: Οι γραμμές πρέπει να βρίσκονται στο κάτω μέρος της πισίνας για να διασφαλίζεται ότι οι κολυμβητές που αγωνίζονται στην πισίνα ακολουθούν τη σωστή κατεύθυνση. Οι ολυμπιακές πισίνες έχουν δύο γραμμές στη μέση για να βοηθήσουν τους κολυμβητές να ακολουθήσουν τη σωστή κατεύθυνση.
Πλατφόρμες: Οι κολυμβητές πρέπει να έχουν εξέδρες εκκίνησης σε πισίνες με χαμηλό βάθος νερού. Στα ολυμπιακά κολυμβητήρια υπάρχει εξέδρα στο σημείο εκκίνησης κάθε λωρίδας.
Σύστημα φιλτραρίσματος και καθαρισμού νερού: Οι ολυμπιακές πισίνες πρέπει να διαθέτουν καλό σύστημα φιλτραρίσματος και καθαρισμού νερού για να διατηρούν το νερό της πισίνας καθαρό και υγιεινό. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό για την υγεία των κολυμβητών.
Περίπτερα: Για αγώνες, πρέπει να υπάρχουν αρκετές κερκίδες δίπλα στην πισίνα. Αυτό επιτρέπει στους θεατές να κάθονται άνετα και καθιστά δυνατή την παρακολούθηση των αγώνων με ευχάριστο τρόπο.
Θέρμανση και εξαερισμός: Το νερό των ολυμπιακών κολυμβητηρίων πρέπει γενικά να διατηρείται σε συγκεκριμένη θερμοκρασία. Επομένως, πρέπει να υπάρχει σύστημα θέρμανσης του νερού της πισίνας. Ένα καλό σύστημα εξαερισμού είναι επίσης απαραίτητο για τη μείωση του επιπέδου υγρασίας στο εσωτερικό της πισίνας.
Εκτός από όλα αυτά τα χαρακτηριστικά, οι ολυμπιακές πισίνες πρέπει να κατασκευαστούν σύμφωνα με τους τοπικούς κανονισμούς και κανόνες. Η κατασκευή και η συντήρηση της πισίνας πρέπει να πραγματοποιούνται από επαγγελματικές ομάδες και να τηρούν αυστηρούς όρους υγιεινής.
Για τα ημιολυμπιακά κολυμβητήρια;
Οι ημιολυμπιακές πισίνες είναι μικρότερες από τις ολυμπιακές πισίνες πλήρους μεγέθους και έχουν συνήθως μήκος 25 μέτρα. Σύμφωνα με τα πρότυπα που ορίζει η FINA, το πλάτος τους μπορεί να φτάσει τα 12,5 μέτρα. Τα ημιολυμπιακά κολυμβητήρια μπορεί να μην είναι κατάλληλα για αγώνες κολύμβησης, αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για προπονητικούς σκοπούς.
Τα ημιολυμπιακά κολυμβητήρια είναι πισίνες που καταλαμβάνουν λιγότερο χώρο και έχουν μικρότερο κόστος κατασκευής. Λόγω του μικρού τους μεγέθους, προτιμώνται από πολλά γυμναστήρια ή ιδιωτικές εγκαταστάσεις. Οι ημιολυμπιακές πισίνες είναι εξοπλισμένες με συστήματα φιλτραρίσματος και καθαρισμού νερού καθώς και καλά συστήματα εξαερισμού. Συχνά χρησιμοποιούνται για τη διδασκαλία κολύμβησης ή για την άσκηση.
Οι ημιολυμπιακές πισίνες καταναλώνουν λιγότερο νερό από τις ολυμπιακές πισίνες πλήρους μεγέθους, επομένως εξοικονομούν νερό. Επίσης καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια και έχουν χαμηλότερο λειτουργικό κόστος λόγω του μικρότερου μεγέθους τους.
Τα ημιολυμπιακά κολυμβητήρια είναι μια κατάλληλη επιλογή, ειδικά για ερασιτέχνες κολυμβητές, αθλητές ή σχολεία. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για προπονητικούς και προπονητικούς σκοπούς, καθώς και για αγωνιστικούς αγώνες κολύμβησης. Ωστόσο, οι πισίνες που θα φιλοξενήσουν επαγγελματικούς αγώνες είναι συνήθως ολυμπιακά κολυμβητήρια πλήρους μεγέθους.