Διάγνωση και επισκευή θερμαντήρα πισίνας και σπα Sta-Rite με χρήση συστηματικής προσέγγισης – Τμήμα 1

Εάν η λυχνία στο πληκτρολόγιο ελέγχου στο επάνω μέρος της θερμάστρας πισίνας και σπα Sta-Rite που φέρει την ένδειξη “σύστημα σέρβις” είναι αναμμένη, θα πρέπει να κάνετε τα ακόλουθα για να διαγνώσετε γιατί δεν λειτουργεί ο θερμαντήρας Sta-Rite. Μια συστηματική προσέγγιση θα βοηθήσει στον περιορισμό του προβλήματος και, ενδεχομένως, στην επίλυσή του χωρίς να χρειαστεί να καλέσετε έναν επισκευαστή. Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορεί να πάνε στραβά, αλλά πολλά από τα προβλήματα επιλύονται απλά με τη χρήση μερικών βασικών εργαλείων. Για αυτό το πρώτο τμήμα θα χρειαστείτε μόνο ένα κατσαβίδι ή ένα παξιμάδι 5/16 και ένα βασικό πολύμετρο. Πρόσθετα τμήματα θα υπεισέλθουν σε άλλες πτυχές της συστηματικής επίλυσης προβλημάτων.

Πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε διάγνωση, υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να ελέγξετε. Αυτά τα στοιχεία είναι τα δύο πρώτα πράγματα που πρέπει να ελέγξετε σε κάθε θερμάστρα αερίου. Πρόκειται για θερμάστρα αερίου, οπότε πρώτα είναι ενεργοποιημένο το αέριο προς τη θερμάστρα και έχετε αρκετό αέριο στη δεξαμενή. Ακολουθεί το ηλεκτρικό στη θερμάστρα. Βεβαιωθείτε ότι όλοι οι διακόπτες και/ή οι διακόπτες στο κύκλωμα του θερμαντήρα είναι ενεργοποιημένοι. (Παρεμπιπτόντως, αυτό το τελευταίο στοιχείο θα πρέπει να είναι το πρώτο πράγμα που ελέγχετε σε οποιοδήποτε κομμάτι του εξοπλισμού πισίνας ή σπα που δεν λειτουργεί.)

Τώρα ξεκινήστε με τα βασικά. Χωρίς σωστή ροή νερού ο θερμαντήρας δεν θα λειτουργήσει.

1. Η αντλία της πισίνας λειτουργεί; Δεν τρέχει, ΔΕΝ υπάρχει ροή νερού.

2. Χρειάζεται καθαρισμός του φίλτρου στο σύστημα; Και πάλι, εάν διακυβευτεί η ροή του νερού, ο θερμαντήρας δεν θα λειτουργήσει. Σε ένα φίλτρο άμμου αυτό συνήθως επιτυγχάνεται με ένα απλό πλύσιμο στο πίσω μέρος για να αφαιρέσετε τη βρωμιά και τα υπολείμματα. Ένα φίλτρο DE μπορεί να βοηθήσει με ένα πλύσιμο πίσω ή μπορεί να χρειαστεί πιο ενδελεχή καθαρισμό. Ένα φίλτρο φυσιγγίου μπορεί να χρειαστεί να αφαιρεθεί και να καθαριστεί επιμελώς ή να αντικατασταθεί εάν είναι παλιό και ο καθαρισμός δεν αυξάνει τη ροή του νερού.

3. Είναι όλες οι βαλβίδες του συστήματος στη σωστή θέση; Ίσως η ροή προς τη θερμάστρα έχει διακοπεί. Και πάλι το αποτέλεσμα είναι ΚΑΜΙΑ ζέστη. Ή κάποια από τη ροή μπορεί να παρακαμφθεί από τη θερμάστρα ή να περιοριστεί και η θερμάστρα να μην έχει αρκετή ροή για να λειτουργήσει.

4. Το τελευταίο στοιχείο κάτω από τη ροή του νερού θα ήταν ένας κακός διακόπτης πίεσης νερού. Για να φτάσετε στον διακόπτη πίεσης νερού και να μπορέσετε να τον δοκιμάσετε, πρέπει πρώτα να αφαιρέσετε το εξωτερικό κέλυφος 2 τεμαχίων από τη θερμάστρα. Θα χρειαστεί να αφαιρέσετε τις τέσσερις βίδες που συγκρατούν τις πλευρές μαζί. Οι βίδες μπορούν να αφαιρεθούν με ένα κανονικό κατσαβίδι ή ένα 5/16 παξιμάδι οδήγησης ή κλειδί υποδοχής. Στη συνέχεια, ο διακόπτης πίεσης βρίσκεται στην επάνω δεξιά πλευρά της πολλαπλής νερού καθώς τον κοιτάτε. Με τον ηλεκτρικό μετρητή σας στα ohms, ο διακόπτης πίεσης θα πρέπει να εμφανίζεται ως νεκρό βραχυκύκλωμα. Ο μετρητής θα δείχνει 0 ή θα ηχήσει. Αυτό είναι το ίδιο αποτέλεσμα που θα έχετε αν ρυθμίσετε τον μετρητή σας σε ohms και αγγίξετε τα 2 καλώδια του μετρητή μαζί. Αν γράφει ανοιχτό έχεις πρόβλημα. Το Open είναι μια ένδειξη του μετρητή του τίποτα ή ένας μετρητής που δείχνει σαν να έχετε έναν μετρητή που είναι ενεργοποιημένος και ενεργοποιημένος σε ohms και οι απαγωγές δεν αγγίζουν τίποτα. Εάν έχετε επαληθεύσει ότι έχετε καλή ροή νερού. Ο διακόπτης πίεσης σας είναι μάλλον κακός. Θα χρειαστεί να πάρετε έναν νέο διακόπτη πίεσης και να τον εγκαταστήσετε. Εάν εμφανιστεί κάτι στον μετρητή σας εκτός από ένα νεκρό βραχίονα (κλειστό) ή ένα σταθερό ανοιχτό, έχετε πρόβλημα. Οτιδήποτε ενδιάμεσο σημαίνει ότι ο διακόπτης μπορεί να είναι χαλασμένος ή βρώμικες επαφές. Βεβαιωθείτε ότι έχετε καλές επαφές. Καθαρίστε τις επαφές και δοκιμάστε ξανά τις μετρήσεις σας.

Για να αντικαταστήσετε τον διακόπτη πίεσης εάν πρέπει να γίνει. Πρώτα απενεργοποιήστε την αντλία της πισίνας. Στη συνέχεια, απενεργοποιήστε τη συσκευή θέρμανσης. Αφαιρέστε τα καλώδια από τον διακόπτη και ξεβιδώστε τον διακόπτη γυρίζοντάς τον αριστερόστροφα. Βιδώστε τον νέο διακόπτη πίεσης δεξιόστροφα, προσέχοντας να τον τοποθετήσετε ευθεία. Είναι πλαστικό και έχει λεπτές κλωστές και μπορεί να καταστραφεί εύκολα. Στη συνέχεια συνδέστε τα καλώδια. Θα συνιστούσα αν έχετε τη δυνατότητα να βάλετε νέα βύσματα στα καλώδια, αλλά αν είναι καθαρά και άθικτα δεν είναι απολύτως απαραίτητο. Ενεργοποιήστε την αντλία της πισίνας και μετά ενεργοποιήστε την τροφοδοσία. Τώρα μπορείτε να κλείσετε τη θερμάστρα με τις τέσσερις βίδες της και σε λίγο να απολαύσετε τη θερμαινόμενη πισίνα σας.

Αυτό το τμήμα ασχολήθηκε μόνο με έναν από τους πιο συνηθισμένους λόγους για τους οποίους ένας θερμαντήρας πισίνας και σπα δεν λειτουργεί και θερμαίνει την πισίνα ή το σπα σας. Επιστρέψτε για τα συνεχόμενα βήματα για να προχωρήσετε παρακάτω.

Σχολιάστε